Велики научни парк – онлајн

Пројекат Велики научни парк, у онлајн формату

 

Универзитет у Крагујевцу, у петак, 13. новембра са почетком у 14 часова, реализује пројекат Велики научни парк, у онлајн формату. Научници са Природно-математичког факултета и Факултета инжењерских наука извешће научне експерименте из области машинства, физике и хемије, а сви заинтересовани моћи ће да прате пренос извођења експеримената на фејсбук и инстаграм страницама Универзитета. Пројекат финансира Центар за промоцију науке.

Научници са Факултета инжењерских наука и Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу представиће експерименте у оквиру три радионице:

„Сними како ходам”

Радионица подразумева комбинацију едукативне, интерактивне и експерименталне демонстрације снимања људског ходања. Кроз ову радионицу учесници ће бити у прилици да обнове основне законе механике и да се упознају са областима биомеханике и биоинжењеринга. Помоћу компјутера са софтвером за анализу снимљених покрета, учесници ће моћи директно на компјутеру да прате снимљене сигнале.

 „Физика је свуда око нас”

Радионица је намењена популаризацији физике кроз занимљиве огледе из механике, електрицитета, оптике, електронике и медицинске физике. Биће представљено неколико демонстрационих огледа, међу којима су и: кретање тела, механичке осцилације, наелектрисавање тела, муње и громови.

 „Магични свет хемије”

Радионица има за циљ да приближи заинтересованој публици како се хемија, као саставни део свакодневног живота, налази свуда око нас. Научници ће представити бурне хемијске реакције, експлозије, ватре, вулкане.

Изворник: Универзитет КГ 

 

66 / 100

Повезане новости

ORCID идентификатор

Прича о ORCID идентификатору   Већ неколико година неки од часописа издавача Вајли (Wiley) користе опцију за прихватање радова аутора...

Нови сајт – DOI УБКГ

DOI УБКГ - нови сајт Универзитетске библиотеке у Крагујевцу са додељеним DOI бројевима   Универзитетска библиотека у Крагујевцу је од јула...

Pin It on Pinterest