Додељивање DOI бројева

Дигитални идентификатор објекта ДОИ (Digital Object Identifier DOI), је јединствени алфанумерички низ који се додељује појединачним дигиталним објектима (чланци, поглавља из књига и сл.). Додељује га међународна агенција за регистрацију ДОИ бројева (The International DOI Foundation). Основна улога је идентификовање садржаја и пружање трајне везе до његовог места на Интернету. Сервис који одржава базу ДОИ бројева, метаподатке и линкове до пуних текстова је CrossRef.

Издавач додељује ДОИ када је чланак објављен и доступан у електронском облику. ДОИ бројеви могу да се налазе и на штампаним верзијама извора. Обично се налази на првој страници изнад наслова чланка у близини обавештења о ауторским правима.

Сви ДОИ бројеви почињу бројем 10 и садрже префикс и суфикс одвојених косом цртом (/). Префикс је јединствени број од четири или више карактера додељених организацијама (издавачима), док суфикс који јединствено одређује чланак, додељује издавач.

Од јула 2020. године, Универзитетска библиотека у Крагујевцу је потписала уговор са aгенцијом Crossref, добила свој префикс и почела са радом на додели бројева за чланке из часописа и зборника радова објављених на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Pin It on Pinterest