+ 381 34 301 337

будите на вези

8-19 / 9-14 суб

радно време

Улица слободе бб

адреса

Бесплатан приступ платформи „Фортуноф“ на рачунарима Универзитетске библиотеке у Крагујевцу

Будући да је основан Центар за студије сећања (ЦСС) при Универзитету у Крагујевцу 2020. године с циљем да окупи и понуди интердисциплинарну и мултидисциплинарну платформу за истраживаче који раде на пољу културног памћења у најширем смислу, у сарадњи са Центром, корисницима и радницима наше библиотеке омогућен је приступ  платформи „Фортуноф“ – видео-архиви сведочења жртава Холокауста (Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies), америчког универзитета Јејл, која се чува у оквиру Универзитетске библиотеке поменутог Универзитета и библиотеци Стерлинг. Архив тренутно чува више од 4.400 сведочења, која се састоје од преко 12.000 снимљених сати видео-траке. Сведочанства су настала у сарадњи са тридесет шест повезаних пројеката широм Северне Америке, Јужне Америке, Европе и Израела. Архив Фортуноф и његове филијале забележили су сведочења вољних појединаца са искуством из прве руке о нацистичким прогонима, укључујући оне који су се крили, преживеле, посматраче, отпорнике и ослободиоце. Сведочења су снимана на језику који је сведок желео, и то у дужини од 30 минута до преко 40 сати (снимано током неколико седница).

Студије памћења знатно су порасле у последњој деценији, али још увек немају много јасно одређених места окупљања за истраживаче различитих дисциплина и професионалног порекла, како би размењивали идеје и учили једни друге различитим теоријским, методолошким и емпиријским приступима. Штавише, широм света се истражују питања која се тичу сећања, али премало је интеракције између различитих субјеката. Тежња ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА јесте да активним идентификовањем и умрежавањем научника и истраживача који се активно баве културолошким студијама сећања промени такву ситуацију, али и да постане важан форум за поље студија сећања – како путем округлих столова, семинара, радионица, предавања и интердисциплинарних конференција, тако и кроз снажно присуство на мрежи.

Препознајући такве тежње, жеље и амбиције, интернационална јеврејска организација с центром у Сједињеним Америчким Државама, Claims Conferenceодобрила је финансијску подршку да се по први пут у Србији покрену Студије Холокауста у оквиру студијских програма Универзитета у Крагујевцу. Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, права итд. У темељу овог програма су сазнања о токовима и разноликости јеврејске културе, као и познавања вековима дуге историје европског антисемитизма који је резултирао нестанком милионске јеврејске популације једнако као и брисањем материјалних остатака јеврејске културе.

На овој адреси имате упутство како се регистровати и користити видео-архиву сведочења жртава Холокауста

http://fortunoff.library.yale.edu/archive/search/

Након успешне регистрације одласком на https://fortunoff.aviaryplatform.com/ можете се логовати и користити овај сервис уз финалне кораке из претходног упутства.

НАПОМЕНА: Овој архиви можете приступити само рачунаром из просторија Универзитетске Библиотеке у Крагујевцу, као и рачунара који се налазе на листи https://fortunoff.library.yale.edu/research/access-sites/

 

29 одговора

  1. You can use parent management software to guide and supervise children’s behavior on the Internet. With the help of the following 10 smartest parent management software, you can track your child’s call history, browsing history, dangerous content access, apps they install, etc.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *