+ 381 34 301 337

будите на вези

8-19 / 9-14 суб

радно време

Улица слободе бб

адреса

Легат академика Николе Тасића

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу одржан је округли сто „Сећање на академика Николу Тасића“, у Универзитетској галерији, 2. децембра, када је наша Библиотека добила вредан легат академика Николе Тасића.

Одржан Округли сто о Академику Николи Тасићу

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовао је округли сто о лику и делу академика Николе Тасића (1932-2017), поводом деведесет година од његовог рођења и пет година од његове смрти. Академик Никола Тасић био је истакнути српски археолог који је током своје научне каријере обављао бројне значајне функције (директор Балканолошког института САНУ, директор Народног музеја у Београду, генерални секретар САНУ и потпредседник САНУ…). Академик Никола Тасић био је и  управник Центра САНУ у Крагујевцу, у периоду од 1997. до 2010. године, и као управник са најдужим стажом, оставио је изузетно велики траг у његовом тридесетогодишњем раду.

У поздравној речи је, о значају академика Николе Тасића за развој Центра САНУ, говорио академик Милош Ђуран, управник Центра. Животну и радну биографију академика Николе Тасића представила је др Биљана Биљана Ђорђевић, музејски саветник из Народног музеја Србије, а о његовом научном раду говорили су др Владимир  Петровић, научни саветник Балканолошког института САНУ и др Војислав Филиповић, виши научни сарадник Археолошког института у Београду. Дописни члан САНУ Вујадин Иванишевић говорио је о резултатима рада на високим функцијама које је академик Никола Тасић обављао у САНУ, а академик Милош Којић је из САД-а, путем видео линка, говорио о сарадњи са академиком Николом Тасићем, током заједничког рада у Центру САНУ у Крагујевцу.

У уметничком програму наступили су изванредни студенти у класи мр Марине Трајковић Биџовски, редовног професора: Јована Вукајловић и Дуња Јованчевић, сопрани, које су извеле арије „Нимфа“ Петра Крстића, по тексту Алексе Шантића и „Маргарете“, из опере „Фауст“, Шарла Гуноа, уз клавирску пратњу Душана Торомана, самосталног уметничког сaрадника.

Легат академика Николе Тасића у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу

У склопу овог програма, проф. др Ненад Тасић, син академика Николе Тасића, уручио је целокупну богату библиотеку свог оца, Универзитету у Крагујевцу и она ће бити похрањена у Универзитетској библиотеци. У име Универзитета у Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, проректор, захвалила је на овој вредној донацији.
Округлом столу „Сећање на академика Николу Тасића“ присуствовао је велики број посетилаца, међу којима су били и археолози из народних музеја из Јагодине, Ћуприје и Параћина.

28 одговора

  1. La mejor aplicación de control parental para proteger a sus hijos – monitoriza en secreto GPS, SMS, llamadas, WhatsApp, Facebook, ubicación. Puede monitorear de forma remota las actividades del teléfono móvil después de descargar e instalar apk en el teléfono de destino.

  2. Rastreador de teléfono celular – Aplicación de rastreo oculta que registra la ubicación, SMS, audio de llamadas, WhatsApp, Facebook, fotos, cámaras, actividad de Internet. Lo mejor para el control parental y la supervisión de empleados. Rastrear Teléfono Celular Gratis – Programa de Monitoreo en Línea.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *