Корисни алати за истраживаче – како доћи до ОА садржаја

Unpaywall и Open Access Button и други

Главни циљ отвореног приступа (енг. Open Access – OA) је да научна литература буде бесплатно доступна крајњем кориснику. У ту сврху настају разни алати који олакшавају истраживачима процес претраге оваквих радова.
Два веома корисна помоћна алата при проналажењу радова у отвореном приступу су: Unpaywall и Open Access Button.
Обa алатa се врло лако инсталирају и имплементирају у прегледачима. За мање од минут моћи ћете да користите све предности које носе ове алатке.

Након успешног инсталирања Unpaywall-а, при сваком претраживању са десне стране екрана појавиће се зелени откључани катанац који указује на то да постоји бесплатна верзија у пуном тексту. Кликом на иконицу одлази се директно на страницу где можете погледати/преузети пуни текст рада. Уколико пуни текст није доступан појавиће се сива иконица. Unpaywall иконица такође мења боје у зависности од тога да ли је реч о зеленом или златном отвореном приступу (Green или Gold OA).

За разлику од Unpaywall-а претраживање Open Access Button-а се може вршити и на самој платформи (https://openaccessbutton.org/) и/или се може инсталирати екстензија у прегледачу. Након њеног инсталирања појавиће се иконица у горњем десном углу адресне траке прегледача.

На следећим линковима се налазе бесплатне екстензије Unpaywall-а и Open Access Button-а (за Google Chrome/Mozilla Firefox). Додатно смо креирали и кратко упутство у PDF облику (PDFUnpaywall.pdf, PDFOpenAccessButton.pdf).

Примере осталих алата можете погледати на нашој страници Можда вам затреба –> Open Access.

Изворник Кобсон

 

53 / 100

Повезане новости

ORCID идентификатор

Прича о ORCID идентификатору   Већ неколико година неки од часописа издавача Вајли (Wiley) користе опцију за прихватање радова аутора...

Нови сајт – DOI УБКГ

DOI УБКГ - нови сајт Универзитетске библиотеке у Крагујевцу са додељеним DOI бројевима   Универзитетска библиотека у Крагујевцу је од јула...

Pin It on Pinterest