Ћирилица у дигиталном свету

Представљање фонтова Орто РНИДС

Ново писмо биће представљено током онлајн скупа „Ћирилица у дигиталном свету“, заказаног за 27. јануар са почетком у 11 сати. Током скупа др Светлана Слијепчевић Бјеливук, научна сарадница на Институту за српски језик САНУ, одржаће предавање у ком разматра колико је интернет изменио српски језик, како се наша комуникација на матерњем језику и писму изменила под утицајем онлајн средстава комуникације и може ли се и колико бранити језичка баштина од таквих утицаја. Каква је улога ћирилице у пословању, имајући у виду ослоњеност модерног пословања на интернет, разматраће тројица панелиста. Како и колико робне марке, привреда и институције тржишно комуницирају на ћирилици, колико је коришћена у дизајну, шта су изазови, а шта предности употребе ћирилице, објасниће Игор Адамовић, креативни директор, Control Creative-а. Колики је изазов креирати и одржавати сајтове на ћирилици и са ћириличким линковима, и  применити транслитераторе у различите CMS-ове, као и шта прописују међународни стандарди које произвођачи софтвера и велике онлајн платформе (не) поштују, испричаће Владимир Марић, директор програмерске фирме Мрежни системи. Шта све (не) знамо о програмирању на ћирилици и програмском језику Ћ++ појасниће нам Петар Словић из компаније Quantox Technology. Како је настао и како ради Ћирилизатор, проширење за веб-прегледаче које омогућава пресловљавање садржаја веб-сајтова са латинице на ћирилицу, објасниће његов аутор Јован Турањанин. Програм води и панел модерира Зоран Станојевић, уредник интернет портала РТС-а.

Орто РНИДС је друго по реду писмо српске ћирилице направљено превасходно за употребу на интернету и путем дигиталних канала комуникације које РНИДС, поводом обележавања годишњице .срб домена, поклања. За разлику од Ареал РНИДС-а, представљеног у јануару 2020. године, слабсерифног типографског писма, Орто РНИДС је сансерифно типографско писмо хуманистичког типа.

Карактеристике новог писма представиће Ана Продановић, доценткиња на Факултету промењених уметности и ауторка фонтова.

Скуп уживо можете пратити на РНИДС-овом Јутјуб каналу или Фејсбук страници. Нови фонтови Орто РНИДС биће доступни за преузимање са РНИДС-овог сајта 27. јануара по завршетку скупа.

Изворник: РНИДС

 

61 / 100

Повезане новости

ORCID идентификатор

Прича о ORCID идентификатору   Већ неколико година неки од часописа издавача Вајли (Wiley) користе опцију за прихватање радова аутора...

Нови сајт – DOI УБКГ

DOI УБКГ - нови сајт Универзитетске библиотеке у Крагујевцу са додељеним DOI бројевима   Универзитетска библиотека у Крагујевцу је од јула...

Pin It on Pinterest