+ 381 34 301 337

будите на вези

8-19 / 9-14 суб

радно време

Улица слободе бб

адреса

DOI УБКГ – нови сајт Универзитетске библиотеке у Крагујевцу са додељеним DOI бројевима

 

Универзитетска библиотека у Крагујевцу је од јула месеца 2020. године увела услугу доделе DOI бројeва за потребе издаваштва у оквиру Универзитета у Крагујевцу. За ту намену дизајниран је и нови сајт DOI УБКГ где се могу погледати онлајн публикације (часописи и зборници) са свим додељеним DOI бројевима и пратећом статистиком за претходну годину. 

 

DOI (Digital Object Identifier) је јединствена алфанумеричка ниска додељена појединачном дигиталном објекту (чланку, поглављу у књизи и сл.). Преко те ознаке успоставља се веза до Интернет странице на којој се документ налази. Повезивање података о чланцима, DOI бројевима и веб адресама обавља се преко сервиса CrossRef.

Поред чланака у целини, крајњем кориснику је омогућено и да има увид у радове који су цитирани у сваком чланку (уколико је за то плаћена претплата или је часопис у режиму отвореног приступа) или подацима који су коришћени у раду. Систем праћења од библиографског описа референце до пуног текста обезбеђује се преко DOI идентификатора.

Масовном употребом Интернета издаваштво у сфери науке се значајно изменило. Готово сви светски издавачи научних часописа, поред своје папирне форме, истовремено објављују и електронску форму, чиме значајно доприносе видљивости и доступности својих издања. Последњих година знатно је увећан број научних часописа који имају само електронску форму, попут мегачасописа.

У протеклом периоду у Народној библиотеци Србије је примењен целокупан DOI систем и успостављена сарадња са CrossRef-ом, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја до сада финансира доделу DOI бројева чланцима за 66 научних часописа.

Уобичајена процедура је да се издавачи научних часописа обраћају CrossRef-у за приступање систему и припрему метаподатака, према задатим стандардима. Како у Србији већину часописа издају асоцијације или институције, има оправдања да се додела DOI бројева и припрема метаподатака обједини и тиме учини једноставнијом и ефикаснијом.

Тај сервис одржава базу DOI бројева, мета-податке и линкове до пуних текстова. Додатне могућности обухватају проверу на антиплагијаризам у I-thenticate софтверу, а дигитални објекти који добију DOI остају у корпусу за проверу нових радова.

 

10 одговора

  1. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  2. Obecnie technologia pozycjonowania jest szeroko stosowana. Wiele samochodów i telefonów komórkowych ma funkcje pozycjonowania, a także wiele aplikacji do pozycjonowania. Gdy zgubisz telefon, możesz użyć takich narzędzi do szybkiego zainicjowania żądań śledzenia lokalizacji. Zrozumieć, jak zlokalizować telefon, jak zlokalizować telefon po jego zgubieniu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *