University Library of Kragujevac 

Промоција романа Расковник, Борислава Чичовaчког

  • ПДФ

Универзитетска галерија, уторак 14. мај 2013. године у 20.00 часова - промоција романа Расковник, Борислава Чичовачког.
Учествују: Гојко Божовић, главни уредник издавачке куће Архипелаг, Борислав Чичовачки, аутор романа и Никола Ђуричко, глумац.
Музички део програма: академик Исидора Жебељан (клавир), Бојана Станковић (клавир), Александар Стефановић (хармоника) и Борислав Чичовачки (обоа).

raskovnik-plakat

Расковник (Архипелаг, Београд 2012) је узбудљив роман о одрастању и сусрету са светом од краја осамдесетих, преко ужаса деведесетих, до наших дана; од Сомбора, преко Новог Сада, до Београда и Амстердама, и натраг. Прича о емиграцији модерних времена и повратку, о љубави и ужасима историје у личном животу. Снажна прича која се тиче свих нас и која у малим детаљима и широким замасима обликује велико искуство нашег времена. Расковник је претходно објављен у Холандији, где је имао велики успех код публике и критике.

Борислав Чичовачки је рођен у Сомбору 1966. године. Дипломирао је и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, а постдипломске студије обое завршио је и на Свелинк Конзерваторијуму у Амстердаму. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. Као солиста и камерни музичар наступао је широм Европе: био је солиста са симфонијским и камерним оркестрима (Београдска филхармонија, Загребачка филхармонија, Гудачи Св. Ђорђа итд.), учествовао је на више значајних музичких фестивала (Лапонски фестивал камерне музике у Шведској, Musique en scene у Лиону, Musique action у Нансију, WDR-фестивал нове камерне музике у Витену, Фестивал у Брегенцу, БЕМУС), као и на фестивалима у Бечу, Торину, Улму, Амстердаму, Сплиту и Охриду. Премијерно је извео око 60 композиција српских, холандских и немачких композитора. За њега су компоновали Душан Радић, Дејан Деспић, Властимир Трајковић, Исидора Жебељан и други композитори. Неки од његових снимака објављени су на компакт-дисковима у Холандији, Немачкој и Србији (ПГП РТС).

Чичовачки је у Холандији објавио романе: У старини име му беше Хемус (2000), Црни кос, а по пољу божури (2001), Расковник (2009) и Растанак у четири призора (2010), као и збирку приповедака Недописане биографије (2003). У Србији су објављени: У старини име му беше Хемус (2007), Писмо из Амстердама и друге недописане биографије (2009) и Расковник (2012).

Неке приповетке објављене су као поруџбина холандских издавачких кућа, као и амстердамског фестивала Недеља књиге. Вишеструки је добитник стипендије Холандског књижевног фонда и стипендије Фонда за културу града Амстердама. Учествовао је на књижевним фестивалима у Холандији и Белгији. Живи у Београду.

Налазите се: Насловна