University Library of Kragujevac 

Међународна конференција

  • ПДФ

У организацији Катедре за хиспанистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, 28. и 29. септембра 2012. године биће одржана међународна конференција Estudios hispánicos - tradición, retos, innovaciones.

Конференција ће бити одржана и у Универзитетској библиотеци 28. септембра од 11.30 до 19.40 и 29. септембра од 10.00 до 12.00 часова, тако да у наведеним терминима Библиотека неће радити са корисницима.

Конференција се одржава уз подршку Министарства спољних послова Шпаније, посредством Амбасаде Шпаније и Института Сервантес у Београду, као и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Очекује се око 50 учесника, од којих 19 из иностранства (Шпанија, Словенија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Македонија), а биће изложена 43 реферата.

Научни скуп има за циљ да обједини хиспанисте из региона ради размене научноистраживачког и наставног искуства, као и разматрања могућности сарадње и унапређења већ успостављених модалитета сарадње. Такође, скуп треба да допринесе афирмисању хиспанистике у Србији и земљама региона, уједно пружајући прилику иностраним научницима, истраживачима и професорима да упознају какво је стање хиспанистике у Србији. У том смислу, један од важних циљева је и подстицај развоја младих кадрова, те је стога на конференцији омогућено учешће како већ познатим и признатим, тако и младим, неафирмисаним хиспанистима који тек треба да се формирају као научници-истраживачи.

Резултати конференције свакако ће допринети сазнањима у области шпанског језика и хиспанских књижевности, укључујући и контрастивна истраживања у језику и књижевности и истраживања у примењеној лингвистици (пре свега у настави шпанског као страног језика, превођењу са шпанског и на шпански, лексикографији). Најзад, учесницима скупа биће представљена научна достигнућа из области науке о језику и науке о књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, али и у Србији, представљањем научних пројеката из ових области које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пленарно предавање одржаће Mario García Page-Sánchez, редовни професор на Националном универзитету за учење на даљину у Мадриду, на Катедри за шпански језик и општу лингвистику. Проф. García Page-Sánchez изводи наставу на сва три нивоа студија из области морфологије, синтаксе, стилистике и фразеологије шпанског језика. Области његовог научног интересовања и истраживања су синхронијска граматика шпанског језика, књижевни језик, лексика шпанског језика, фразеологија шпанског језика, реторика и анализа дискурса. Аутор је и коаутор великог броја књига, уџбеника, приручника и збирки из поменутих области. Објавио је преко 130 радова у научним часописима, како националним, тако и међународним и учествовао на више од 70 научних конгреса. Као професор по позиву одржао је велики број предавања у Шпанској краљевској академији у Мадриду и на универзитетима широм света.

Налазите се: Насловна