University Library of Kragujevac 

Koнцерт Матеје Маринковића

  • ПДФ

matejaУ петак, 2. децембра 2011. године са почетком у 20.00 часова, у Универзитетској галерији у Библиотеци биће одржан концерт Матеје Маринковића (виолина) и Јоване Радовановић (клавир).

Матеја Маринковић је један од водећих виолиниста и педагога своје генерације у Лондону. Његова интернационална концертна каријера започела је освајањем Прве награде на Међународном такмичењу виртуоза Nicanor Zabaleta, као и наградама на конкурсима Flesch, Abbado i Lipizer. Редовно наступа широм Велике Британије, у Француској, Шпанији, Италији, Аустрији, Немачкој, на Кипру, Чешкој, Русији и Србији. Као солиста наступао је у најпрестижнијим концертним дворанама као што су Royal Albert Hall, Barbican Hall, South Bank Centre и Wigmore Hall. Остварио је бројна снимања за водеће дискографске компаније међу којима су Collins Classics, ASV i Cirrus. Његов снимак виолинских соната Ежена Исаја оцењен је као најбољи икада у избору најзначајнијег америчког стручног листа Fanfare и уврштен је у Хол славних класичара (Classical Hall of Fame). Такође је снимао за BBC Radio 3 и радио и телевизијске станице у Италији, Шпанији, Србији и Русији.

Од 1998. бави се и компoновањем, а његова дела извођена су и снимана у Енглеској, Француској, на Кипру и Србији, уз одличне реакције публике и стручне критике. Матеја Маринковић је радио као професор на Gildhol школи за музику и драму, а сада је професор на Краљевској музичкој академији у Лондону. За постигнуте резултате у педагогији примио је одликовање Краљевске музичке академије.

Налазите се: Насловна